Work authorization & studentsGUIDE

Does a Single B1/B2 Stay Plus Extension Have to Stay Under One Year?

10 min readAdapted by TOP EASIER

Drawing on 8 CFR § 214.2(b) and the Department of State's Foreign Affairs Manual, 9 FAM 402.2-2(D), this article sets out the rules on the period of stay and extensions for B-1/B-2 visas. It notes that the claim that a single stay, including any extension, may not exceed one year in total lacks authoritative support. It also explains that B-2 entrants are generally admitted for six months by default, that each extension generally does not exceed six months, and that once an extension is approved the person's status remains lawful, though frequent trips may lead CBP to suspect immigrant intent.

Archive photograph: USCIS employee town hall in 2024
Topic illustration · Archive photograph: USCIS employee town hall in 2024 · Source and license

Several readers have asked how long a person may stay in the United States on a B1/B2 visa at one time, and whether there is a limit that the stay cannot exceed one year.

Immigration law addresses this in 8 CFR § 214.2(b), which provides as follows:

(1) General. Any B-1 visitor for business or B-2 visitor for pleasure may be admitted for not more than one year and may be granted extensions of temporary stay in increments of not more than six months each, except that alien members of a religious denomination coming temporarily and solely to do missionary work in behalf of a religious denomination may be granted extensions of not more than one year each, provided that such work does not involve the selling of articles or the solicitation or acceptance of donations. Those B-1 and B-2 visitors admitted pursuant to the waiver provided at § 212.1(e) of this chapter may be admitted to and stay on Guam for period not to exceed fifteen days and are not eligible for extensions of stay. (2) Minimum six month admissions. Any B-2 visitor who is found otherwise admissible and is issued a Form I-94 (see § 1.4), will be admitted for a minimum period of six months, regardless of whether less time is requested, provided, that any required passport is valid as specified in section 212(a)(26) of the Act. Exceptions to the minimum six month admission may be made only in individual cases upon the specific approval of the district director for good cause.

  • Except for a few exceptions, B-1/B-2 visa holders are admitted for a period not exceeding one year, and each extension of stay may not exceed six months.
  • For a B-2 visitor for pleasure, regardless of how long you originally plan to stay (for example, you only intended to tour the United States for one month), as long as your passport has sufficient remaining validity, you will generally be admitted for a minimum period of six months. Not granting six months is an exceptional situation that requires good cause (such as excessively frequent travel) and the approval of the district director.

In the author's understanding, the phrase "may be admitted for not more than one year" means that a CBP officer may grant a period of stay of no more than one year upon admission; it does not mean that a single entry, counting both the initial period granted by the CBP officer and any later extension approved by USCIS, can total no more than one year. The author says they searched for sources but found no authoritative statement supporting the idea that a single entry (including the initial I-94 and any extension) may not exceed one year, and believes this is simply a reader's misunderstanding.

The Department of State's Foreign Affairs Manual, in the section on "B Visas and Mexican Border Crossing Cards" (TOURISTS AND BUSINESS VISITORS AND MEXICAN BORDER CROSSING CARDS – B VISAS AND BCCS), contains the following explanation, 9 FAM 402.2-2(D) (U) Temporary Period of Stay, which can support the author's understanding:

a. (U) Although “temporary” is not specifically defined by either statute or regulation, it generally signifies a limited period of stay. The fact that the period of stay in a given case may exceed six months or a year is not in itself controlling, provided that you are satisfied that the intended stay actually has a time limitation and is not indefinite in nature. b. (U) The period of time projected for the visit must be consistent with the stated purpose of the trip. The applicant must establish with reasonable certainty that departure from the United States will take place upon completion of the temporary visit. c. (U) The applicant must have specific and realistic plans for the entire period of the contemplated visit. d. (U) In evaluating these cases, you should not focus on the absolute length of the stay, but on whether the stay has some finite limit. For example, the temporariness requirement would be met in a case where the cohabitating partner will accompany, and depart with, the “principal” alien on a two-year work assignment or a four-year degree program.

  • The Foreign Affairs Manual states that a “temporary” period of stay may exceed six months or even one year.
  • When adjudicating these cases, you (the adjudicating officer) should not focus on the absolute length of stay (exactly how many months), but rather on whether the stay has a definite limit (that is, it will not continue indefinitely). The Foreign Affairs Manual gives an example: if a foreign national is assigned to the United States for two years because of work, or comes to the United States to pursue a 4-year degree, and the partner (spouse) living with that person plans to accompany the foreign national and leave together when the program ends, then (even though the stay may last 2 years or even 4 years) the requirement for a "temporary visa" should be considered satisfied.

Regarding the statement that a B1/B2 “single stay may not exceed one year,” I have found only one official statement, and it has obvious flaws; I believe this is simply due to imprecision by USCIS. Yes, although USCIS is the agency responsible for immigration matters, I still say they were likely imprecise. In another previous article, I also said that a congressional report was likely mistaken; see {https://gonglue.us/36802}.

This official statement appears on the USCIS website and addresses the B-1 short-term business visa; the link is here. It does not address the B-2 visa for pleasure travel and family visits.

Initial Period of StayExtension of Stay
1 to 6 months; 6 months is the maximumUp to 6 months; maximum total amount of time permitted in B-1 status on any one trip is generally 1 year.

This table states that the initial period of stay granted upon admission on a B-1 visa is a maximum of six months, and an extension is a maximum of six months. The total time permitted in B-1 status on any one trip is “generally” not more than one year. In other words, including extensions, a single stay is at most one year. Of course, the statement also uses “generally,” so exceptions are not excluded. However, immediately below this table, it also states:

At the port of entry, an immigration official must authorize your admission to the United States, and, if you are eligible for admission, you may be admitted initially for the period necessary to carry out your business activities, up to a maximum period of 1 year. If you wish to stay beyond the time indicated on the Form I-94 without departing from the United States, you must file Form I-539, Application to Extend/Change Nonimmigrant Status, and submit any required supporting documents to USCIS. For more information, see the Extend my Stay page.

If you meet the conditions for admission, the initial period of stay can be granted for up to one year. This conflicts with the table above. My understanding is as follows:

  • For a B-1 business visa, the initial period of stay upon admission is "usually" granted for a maximum of 6 months. However, if necessary, it can be granted for up to 1 year.
  • For a B-1 business visa, a single stay, including the initial period of stay plus extension, is "usually" granted for a maximum of 1 year.
  • For B-2 private tourism and family visits, the initial period of stay upon admission is by default 6 months. An extension application can be granted for a maximum of 6 months at a time. There is no explicit limit on "how long you can stay in total"; the adjudicating officer focuses not on how many months you need to stay or whether you will exceed 1 year, but on whether the applicant has a clear plan to leave the United States, or has immigrant intent and intends to stay in the United States indefinitely.

Finally, note that regardless of how the rules are interpreted, once you have filed for an extension and USCIS has approved it, you are in lawful status for the period of stay that was granted, and you need not worry about whether the total exceeds one year. Your visa will not be invalidated by the extension. That said, if you have stayed in the United States for many months and then return shortly after departing, a CBP officer may suspect immigrant intent and may no longer grant the usual six-month period of stay; in extreme cases, the officer may even deny you entry.

免费评估

选择评估方式

从你的经历和目标出发,了解下一步怎么准备。

现在可用

人工评估

移民规划师一对一

结合你的个人经历、申请目标和现有材料,梳理申请方向与准备重点。

即将上线

ImmiClaw

AI 智能评估

AI 评估服务正在准备中,开放后可在这里开始。现在可先与规划师沟通。

你的移民计划,从一次免费评估开始。